Debiteur, crediteur het lijkt allemaal op elkaar. Hoe zit het nu precies? Wanneer ben je een crediteur en wanneer een debiteur?

Wat is een debiteur

Je hebt een bedrijf waar je gespecialiseerd bent in het verkopen en plaatsen van schuttingen. In de showroom komt een echtpaar voor een schutting en besteld deze bij je. Je spreekt een datum af om het te komen plaatsen en maakt de rekening op.

Op dit moment is het echtpaar een debiteur. Ze hebben een schuld bij je die ze aan je moeten voldoen. Je kunt een aanbetaling vragen, ze laten betalen op het moment dat je de schutting geplaatst hebt of achteraf. Zodra de gehele factuur betaald is, hebben ze hun schuld voldaan.

Het echtpaar heeft aangegeven dat ze graag in de toekomst nogmaals gebruik willen maken van je diensten. Je kunt de klant in je debiteurenadministratie laten staan voor de volgende keer, zodat je op dat moment alle gegevens hebt.

Wat is een crediteur

Je wordt gebeld door een vrouw die lekkage heeft in haar badkamer. Jij hebt een loodgieters bedrijf dus ze is aan het juiste adres. Omdat het een behoorlijke lekkage is, ga je direct op weg om de klus te klaren.

Bij aankomst blijkt dat er een leiding is gesprongen en je zorgt ervoor dat de watertoevoer stopt wordt door de hoofdkraan uit te draaien. Na het vervangen van de leiding is het probleem opgelost.

Je hebt met de klant afgesproken dat de factuur opgestuurd wordt. Omdat jij nog geld van de klant krijgt ben je een crediteur. De klant heeft op credit gebruik gemaakt van je diensten. Na het betalen van de rekening ben je geen crediteur meer want er is geen schuld.

Verschil crediteur en debiteur

In het kort is het heel simpel. Je bent een crediteur als je credit verleent en je bent een debiteur als je nog geld moet betalen.

Geef een reactie